
Rozmaryn chociaż często używany jest do gotowania, rozmaryn od dawna czczony był w wielu kulturach ze względu na swoje właściwości i energetyzujący zapach. Rozmaryn jest aromatyczny, a jego liście są często stosowane do żywności jako dodatek smakowo-zapachowy. Wraz z jego zastosowaniem kulinarnm, rozmaryn ma wiele zalet. Rozmaryn wspiera zdrowe trawienie i funkcjonowanie narządów wewnętrznych. Czczony przez uzdrowicieli, rozmaryn był uznanwany za święty przez starożytnych grecków, rzymian, egipcjan, a także w kulturze hebrajskiej. Zielny i energetyzujący zapach rozmaryn jest często wykorzystywany w aromaterapii. Stosowane wewnętrznie, pomaga zredukować napięcie nerwowe i zmęczenie. Do dzisiejszych czasów francuskie szpitale używały Rozmarynu do dezynfekcji powietrza, dopóki nachalna działalność koncernów farmaceutycznych nie zastąpiła go szkodliwymi, droższymi i prawie już nie działającymi antybiotykami.
Podstawowe zalety:
- Wspiera zdrowe trawienie
- Wspiera zdrowe funkcję oddechowe
- Pomaga zmniejszyć napięcie nerwowe i zmęczenie
Zastosowanie:
- Rozlany podczas nauki pomaga utrzymać koncentrację.
- Wewnętrznie zmniejsz` napięcie nerwowe i zmęczenie.
- Dodaj 1-2 kropli olejku rozmarynu do mięs i ulubionych posiłków jako aromat oraz wsparcie zdrowego trawienia.
Instrukcje stosowania
Dyfuzor: Użyj trzy do czterech kropli w dyfuzorze wyboru.
Stosowanie wewnętrzne: Rozpuścić jedną kroplę w 100 ml cieczy.
Miejscowe zastosowanie: stosować jedną lub dwie krople na wybraną część ciała. Rozcieńczyć oleju kokosowym doTERRA, aby zminimalizować wrażliwość skóry. Zobacz dodatkowe ostrzeżenia poniżej.
Opis aromatu:
Camphoraceous, zielny
Metoda pozyskiwania:
destylacja parowa
Część rośliny:
Kwiat, liść
Główne składniki:
1, 8-cyneol, α-pinen, kamfora
Może podrażniać skórę. Trzymać poza zasięgiem dzieci. Jeśli jesteś w ciąży, karmisz piersią lub pod opieką lekarza, należy skonsultować się z lekarzem. Unikać kontaktu z oczami, uszami i wewnętrznych obszarów wrażliwych.