Co to są olejki eteryczne?

Olejki eteryczne mają szerokie stosowane zdrowotne i aromaterapeutyczne. Mogą być używane jako pojedyncze olejki jak i w specjalnie skomponowanych mieszankach w zależności od doświadczenia użytkownika i pożądanych korzyści.
 
Jeśli kiedykolwiek podobał Ci się zapach róży to wiesz jak trudno jest się oderwać od zapachu nasyconego kwiatu róży. Te naturalnie występujące lotne związki aromatyczne można znaleźć w korze, nasionach,  łodygach, korzeniach, kwiatach oraz innych częściach roślin.  Olejki eteryczne dają roślinom ich charakterystyczne zapachy, chronią rośliny i odgrywają rolę w zapylaniu roślin. W uzupełnieniu do ich swoistych korzyści rośliny i ich piękny zapach oraz olejki eteryczne są od dawna wykorzystywane do przygotowywania posiłków, zabiegów kosmetycznych i praktyk w zakresie terapii zdrowotnej. 
 
Czym właściwie jest lotny związek aromatyczny? Związki te to małe cząsteczki organiczne, które mają tendencję do szybkiej zmiany od ich postaci stałej lub ciekłej do gazu w temperaturze pokojowej. Przy pierwszym otwarciu butelki olejku natychmiast zauważymy że zapach jest silny i można go wyczuć nawet z pewnej odległości. Właściwości fizyczne i chemiczne substancji lotnych związków aromatycznych, które tworzą olejki pozwala im poruszać się szybko w powietrzu i oddziałują bezpośrednio na receptory zapachowe w nosie. Takie unikalne właściwości sprawiają że olejki są idealne do integracji aplikacji w aromaterapii - za pomocą tych związków z roślin, które pomagają utrzymać zdrowe ciało i umysł. Typ lotnych związków aromatycznych obecnych w olejkach determinują zarówno aromat olejków i korzyści, jakie oferują. 
 
Do tej pory zidentyfikowano ponad 3000 odmian lotnych związków aromatycznych. Charakter olejków różni się w zależności od gatunku roślin. Delikatny stosunek składników aromatycznych występujących w danym olejku jest tym, co czyni go wyjątkowym i daje konkretne korzyści. 
 
Skład olejów może się różnić w zależności od pory dnia, pory roku, położenia geograficznego, sposobu i czasu trwania destylacji, lat uprawiania, pogody, dzięki czemu jest na każdym etapie procesu produkcyjnego wyznacznikiem jakości produktu .